Publicerad den Lämna en kommentar

Tyskland är klart för final i fotbolls-EM

NICK POTTS PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN

Fotbolls-EM:
Tyskland är klart för final i fotbolls-EM

Tysklands målvakt gjorde självmål.
Men inte ens det kunde stoppa Tyskland från att nå EM-final.
Alexandra Popp blev stor matchhjälte när Frankrike besegrades med 2-1.
Nu väntar ett klassikermöte mot England i finalen.
– Jag kan inte sätta ord på det, säger Popp till ZDF. Petter Östman
På söndag spelas EM-finalen på Wembley i London. I går blev England klart för final på hemmaplan efter att ha krossat Sverige med 4-0.
Nu är det klart vilka de möter.
Det blir Tyskland som står för motståndet, efter att ha besegrat Frankrike i kvällens semifinal i Milton Keynes.LISI NIESNER REUTERS BILDBYRÅN
Semifinalen var länge mållös, och det skulle dröja till den 40:e minuten innan Tyskland spräckte nollan. Alexandra Popp tryckte sig fram mellan två franska backar och stötte in Svenja Huths inlägg i nättaket. 31-åriga Popp har nu gjort mål i samtliga matcher under turneringen.
Men precis innan halvtid skulle kvitteringen komma för fransk del. Kadidatou Diani fick bollen precis utanför Tysklands straffområde, vände upp och sköt i stolpen. Bollen studsade därefter i ryggen på målvakten Merle Frohms och in i mål och betydde 1-1 i halvtid.
Alexandra Popp hjälte för Frankrike
Andra halvlek bjöd på chanser åt båda håll.
Och till slut skulle målet komma. När Frankrike pressade var det Tyskland som gjorde målet. Precis som vid 1-0 var det Alexandra Popp, till vardags i Wolfsburg, som satte bollen i nät.
Efter ett flygande anfall längs högerkanten och flera misslyckade avslut i straffområdet letade sig bollen återigen ut på högerkanten, och när inlägget väl kom höll sig Alexandra Popp framme och nickade in sitt andra mål för kvällen fram till 2-1 för Tyskland. Popps sjätte på fem matcher i EM, lika många som Englands Beth Mead i kampen om skytteligatiteln.
– Jag kan inte sätta ord på det här. Vi har verkligen gett allt och är så otroligt glada. Det här laget är fantastiskt, säger Alexandra Popp till tv-kanalen ZDF.
Alexandra Popp missade både EM 2013 och 2017 på grund av skador, och kom precis tillbaka från nästan ett års skadefrånvaro.
Trots fransk press i slutminuterna lyckades Tyskland hålla undan och säkra en plats i söndagens final. Där väntar värdnationen England.

Publicerad den Lämna en kommentar

Blackstenius försvarar Rolfö efter egna tränarens sågning

CHESTER. Fridolina Rolfö sågades av Arsenal-tränaren Jonas Eidevall i BBC efter Sveriges kvartsfinal mot Belgien.
Stina Blackstenius, som till vardags har Eidevall som tränare, är medveten om den hårda kritiken.
– Jag försöker att inte lägga så stor vikt i vad han tycker men det är klart att man vill att ”Friddo” ska hålla huvudet högt, säger Blackstenius.
Fotbolls EM 2022: Blackstenius försvarar Rolfö efter egna tränarens sågning
EM 2022
Publicerad 23 jul 2022 kl 20.53
Khaddi Sagnias kläder försvunna – dagar innan VM-starten
Fridolina Rolfö.
Foto: ANNA GOWTHORPE/SHUTTERSTOCK / ANNA GOWTHORPE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Stina Blackstenius.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

CHESTER. Fridolina Rolfö sågades av Arsenal-tränaren Jonas Eidevall i BBC efter Sveriges kvartsfinal mot Belgien.

Stina Blackstenius, som till vardags har Eidevall som tränare, är medveten om den hårda kritiken.

– Jag försöker att inte lägga så stor vikt i vad han tycker men det är klart att man vill att ”Friddo” ska hålla huvudet högt, säger Blackstenius.
Text Anna Friberg, Frida Olsson

På tilläggstid lyckades Linda Sembrant sätta dit bollen mot Belgien och ta Sverige till EM-semifinal.

Men det var inte bara lovord efter det svenska avancemanget.

Den svenske Arsenaltränaren Jonas Eidevall är expertkommentator under EM och i BBC kritiserade han storstjärnan Fridolina Rolfö hårt.

Eidevall menade att Rolfö borde bytas ut efter den första halvleken.

– Hon behöver steppa upp. Jag tycker det gäller hela turneringen. Om hon hade spelat i England under Sarina Wiegman finns det inte en chans att hon hade spelat så här många minuter match efter match, sa Eidevall i sändning.

Stina Blackstenius, som till vardags har Jonas Eidevall som tränare i klubblaget Arsenal, har hört talas om kritiken.

– Det är klart att man vill att ”Friddo” ska hålla huvudet högt nu när det var hon som fick kritik. Och jag tror någonstans att hon vet vad hon kan och har en väldigt stark tro på sig själv. Vilket hon ska ha och man blir ju lite överbeskyddande där, säger Blackstenius och menar att hon var medveten att det skulle kunna komma kritik från hennes tränare under mästerskapet.

– Han är expertkommentator under mästerskapet och jag hade inställningen innan att han förmodligen kommer vara ärlig och säga vad han tycker och tänker, så som han är som person och tränare. Men jag försöker att inte lägga så stor vikt i vad han tycker och tänker på det sättet. Han pratar utifrån att det är hans jobb nu, säger Blackstenius.
”Vi är oense där”

Assisterande förbundskapten Magnus Wikman ger dagen efter kvartsfinalen sin förklaring till varför Fridolina Rolfö inte byttes ut.

– För att vi tyckte att hon var bra, vi vill spela henne hela tiden. Vi är oense han och vi i det här fallet, Fridolina är en toppspelare för oss. Och även om hon, precis som många andra, kan mer så är hon fortsatt en världsspelare och en av våra viktigaste spelare offensivt. Därför lirar vi henne hela tiden, säger han.

Publicerad den Lämna en kommentar

Norges fiasko – krav på Martin Sjögrens avgång

Efter fiaskot kommer kraven på att svensk förbundskaptenen Martin Sjögren ska sparkas.
Och på nytt får han hård kritik för att han inte agerade under matchen.
– Jag tycker så synd om de norska spelarna. Har aldrig stött på en tränare som hämmar potentialen i ett lag så mycket. En katastrof, säger NRK-experten Carl-Erik Torp.
Robert Börjesson.
Norges EM är slut. Efter förlusten mot England med historiska 8-0, åkte guldfavoriterna på ett nytt nederlag mot Österrike med 1-0.
Redan i första halvlek satte Nicole Billa hård press på norrmännen när hon snyggt nickade in 1-0. Ett mål som Norges mittback Guro Bergsvand tar på sig.
– Vi är inte bra nog. Det är skit att det blev så här. Det var ett alldeles för enkelt mål att släppa in. Jag är helt förkrossad nu. Jag vet inte om coachningen kunde gjort något åt deras mål. Det var jag som var felpositionerad, säger hon.
Och det var också Österrike som hade flest chanser i kampen om en kvartsfinal.
Laura Feiersinger hade tidigt i matchen en volley som norske målvakten Guro Pettersen borde ha kunnat kontrollera, men som träffade ribban.
Nicole Billa hade också ett farligt skott efter att ha frispelats med en djupledsboll.
Lisa Matic hade dessutom ett friläge.
Norges svar: Efter 75 minuter hade man fortfarande inte skapat en chans på mål.
Redan inför förlusten hade den före detta landslagsspelaren och TV2-experten Solveig Gulbrandsen krävt i tv att Sjögren måste sparkas om Norge åker ur EM.
”En katastrof”
Han får också skoningslös kritik efter fiaskot.
– Jag tycker så synd om de norska spelarna. Har aldrig stött på en tränare som hämmar potentialen i ett lag så mycket. En katastrof, säger NRK-experten Carl-Erik Torp.
– Sjögren verkar paralyserad, menar Discovery-kommentatorn Erik Hanøy.På nytt ifrågasatte TV4:s och BBC:s expert Johan Eidevall varför den svenske förbundskapten Martin Sjögren inte gjorde fler förändringar när det norska spelet inte fungerade.
– Anfallsspelet måste ändras för man skapar ingenting i det uppställda spelet, säger Johan Eidevall.
Han reagerar starkt på att Sjögren satt med sin assisterande tränare framför analysbilder på en dator i sju minuter innan han gick in i omklädningsrummet under halvtidsvilan.
– Det är för länge, säger han. Man har tre fyra minuter för att plocka ut de här bilderna, sedan måste man in och ”connecta” med spelarna och också samla upp vad de har för frågor så att man både på ett känslomässigt och teoretiskt plan kan göra de förändringar som behövs.

Publicerad den Lämna en kommentar

Norska EM-fiaskot fullbordat – ute ut mästerskapet

Laget, med svenske förbundskaptenen Martin Sjögren, lyckades inte repa sig efter 0-8-krossen mot England senast och förlorade måstematchen mot Österrike.
– Jag är extremt besviken. En brutal verklighet, säger stjärnan Ada Hegerberg i norska TV2.
I det senaste Europamästerskapet 2017 åkte Norge ut direkt i gruppspelet utan att ha gjort ett enda mål framåt.
Det här EM:et blev inte muntrare och laget är ute efter att ha släppt in hela tio mål i gruppspelet.
Efter att ha vunnit premiärmatchen mot Nordirland med 4-1 åkte Norge på EM-historiens största förlust med 0-8 mot England.
Och laget, som var pressat att vinna sista gruppspelsmatchen mot Österrike, gjorde ingen vidare insats ikväll heller.
Skapade inget
Trots storstjärnor som Ada Hegerberg och Caroline Graham Hansen på planen skapade Norge inget framåt. Istället var det Österrikes Nicole Billa som nickade in 1-0 strax före paus.
Norges första avslut på mål kom i den 89:e minuten och några mål kom aldrig. 0-1-förlusten innebär att de norska spelarna får packa väskorna och resa hem från England.

– Jag känner mig tom. När det inte fungerar som lag är det inte lätt att få det att fungera som enskild spelare. Vi får inte ut potentialen vi har. Det är inte bra nog, vi får hem och träna mer, säger Graham Hansen.
Sjögren hänger löst
Efter det stora fiaskot hänger svenske förbundskaptenen Martin Sjögren löst. Redan vid 0-8-förnedringen i måndags fick han massiv kritik. Sjögren har lett Norge sedan december 2016 och har kontrakt över nästa års VM.
Österrike är tack vare segern vidare till kvartsfinal (mot Tyskland) tillsammans med gruppsegraren och värdnationen England. I senaste Europamästerskapet skrällde laget sig Österrike sig hela vägen till semifinal.

Publicerad den Lämna en kommentar

Premier League-stjärnornas stöd till Portugal

Stjärntrion Bernardo Silva, Rúben Dias och João Cancelo har setts på fotbolls-EM.
Manchester City-spelarna har hejat fram Portugal under mästerskapet.
– Det är en ära att ha dem på plats, säger Tatiana Pinto.
Bernardo Silva, Rúben Dias och João Cancelo är några av Manchester Citys bästa spelare och hade en stor del i lagets ligatitel förra säsongen.
De är också frekventa startspelare för Portugals landslag och under damernas fotbolls-EM i England har stjärntrion hejat fram landet.
Gör som 390 000 andra – se ditt kreditscore och lär dig mer om värdet av ditt score.
Stjärnorna har suttit på läktaren i bägge gruppspelsmatcherna, 1–1 mot Schweiz och 3–2-förlusten mot Nederländerna i går.
På torsdagen överraskade de dessutom laget med att dyka upp på lagets träning.
– Det är en ära för oss att ha dem på plats och se deras stöd till oss. De är portugiser och det är fantastiskt att ha dem på plats vilket ger oss extra motivation så tack till dem, säger Tatiana Pinto till Fifas hemsida.
Portugal möter Sverige på söndag och måste vinna för att ha chansen att gå vidare till kvartsfinal.

Publicerad den Lämna en kommentar

Franska storstjärnan utgick skadad

Franska storstjärnan utgick skadad

CHESTER. Franska landslaget är klart för kvartsfinal, men bilderna från matchen oroar.Skyttedrottningen Marie-Antoinette Katoto tvingades halta av planen i första halvlek med knäproblem.Enligt franska uppgifter kan det röra sig om en ligamentskada.
Frankrike krossade Italien med 5-1 i premiären.
Lagets vassa offensiv med PSG-stjärnan Marie-Antoinette Katoto, som har gjort 32 mål på 33 klubbmatcher, som spets levererade direkt.
Men mot Belgien var olyckan framme för Katoto efter elva minuter. Fransyskan stannade upp efter en löpning i närheten av straffområdet och tog sig på höger knä. Hon satte sig sedan ned, fick behandling direkt på planen, haltade sedan av och fick senare kryckor som stöd.
Marie-Antoinette Katoto tvingades byta efter skadan, in kom istället Ouleymata Sarr.
När Frankrikes förbundskapten Corinne Diacre intervjuades i franska TF1 i halvtidspaus kom hon med lugnande besked om att skadan sannolikt inte är alltför svår, men att spelaren hade ont. Enligt franska tidningen L´Equipe hade anfallaren åkt på en smäll även på träningen dagen före mötet med Belgien.
Ska genomgå undersökningar.
Senare under kvällen uppgav dock RMC att de första undersökningarna, enligt deras källor, pekar på att fransyskan drabbats av en skada på ligamenten i knät.
– Det är knät, men det krävs att vi gör undersökningar och det ska vi försöka göra så fort som möjligt i morgon, säger förbundskapten Diacre till RMC.
Vid skadan hade Frankrike ledningen med 1–0. Det hade bara gått sju minuter när Kadidiatou Diani prickade in 1-0 vid bortre stolpen efter inspel från vänster kant.
30 minuter senare kvitterade Belgien via Janice Cayman, som hann före Wendie Renard i en löpning in i boxen. Den franska repliken kom dock snabbt i en andravåg på en hörna via mittbacken Griedge Mbock Bathy.
Frankrike vann matchen med 2–1, men hade flera chanser. Bland annat missade lagkaptenen Wendie Renard en straff (efter hands). I samband med straffen fick Belgiens inhoppare Amber Tysiak sitt andra gula kort på sex minuter och visades ut.
Frankrike har i och med segern vunnit sin grupp. Laget möter tvåan i Sveriges grupp i kvartsfinal.