Publicerad den Lämna en kommentar

Helt ny offsideteknik i VM i Qatar

Fifa tar hjälp av helt ny semi-automatiserad intelligens till vinterns mästerskap.
– Vi är mycket övertygade om att vi kommer att ha ett mycket värdefullt stödverktyg för att hjälpa domare att fatta det bästa beslutet på planen i Qatar, säger Pierluigi Collina, ordförande för Fifa:s domarkommitté.
lanen är att den semi-automatiserade tekniken ska hjälpa domaren att bli ännu snabbare att ta beslut kring offsideavblåsningar.
– Den här tekniken är kulmen av tre års dedikerad forskning för att ge det allra bästa till lagen, spelarna och fansen som kommer åka till Qatar senare i år, säger Fifa-presidenten Gianni Infantino i ett pressmeddelande.
För att tekniken ska fungera kommer det att sättas in ett chip i alla matchbollar. Utöver chip i matchbollarna kommer systemet bestå av 12 avancerade spårningskameror som installeras under innertaket på varje arena. Kamerorna kommer spåra bollen och alla spelare 50 gånger i sekunden för att beräkna deras exakta position på planen.
Chippet i bollen kommer skicka data till VAR-rummet upp till 500 gånger i sekunden, vilket ska ge en extremt exakt position av när bollen slås.
”Mycket positiv inverkan”
Innan domaren på plan sedan informeras om offsiden kommer VAR-domaren manuellt kontrollera systemets beräkningar.
Systemet testades med framgång under förra årets VM för klubblag, och enligt Fifas beräkningar sänkte tekniken genomsnittstiden för en avgörande offsideavblåsning från dagens 70 sekunder till mellan 20 och 25 sekunder.
– VAR har redan haft en mycket positiv inverkan på fotbollen och vi kan se att antalet stora misstag redan har minskat drastiskt. Halvautomatiserad offsideteknik kan ta oss ett steg längre. Vi är medvetna om att det ibland tar för lång tid att kontrollera offside. Det är här halvautomatisk offsideteknik kommer in – för att erbjuda snabbare och mer exakta beslut, säger Pierluigi Collina.
Tekniken kommer också kunna ge publiken och tv-tittarna 3D-bilder från beslutet omedelbart efter beslutet blir taget.

Lämna ett svar