Publicerad den Lämna en kommentar

Sverige körde över Finland

Bilder från Sveriges VM-kvalmöte med Finland

5–0-segern i VM-kvalavslutningen borta mot Finland blev den perfekta starten på resan mot nästa års världsmästerskap.
Sju segrar, en oavgjord, noll förluster och 32–2 i målskillnad.
Ett favorittippat Sverige gjorde precis det som förväntades i VM-kvalet och tog med marginal hem förstaplatsen i grupp A.
Tisdagens 5–0-seger borta mot Finland var av akademisk betydelse – VM-biljetten säkrade Sverige redan i våras – men markerade både ett fint slut på kvalet, och en välbehövlig nystart efter sommarens EM-besvikelse.
Nog skiljde det en del i intensitet om man jämför med Sveriges senaste landskamp, EM-semifinalen mot England (0–4). Men en handfull fina besked fick nog ändå förbundskapten Peter Gerhardsson på Tammerfors stadion, där 6 678 åskådare såg till att sätta nytt finländskt publikrekord för en kvalmatch för damer.
Stabil målvaktsinsats
Det finns ett landslagsliv även efter Hedvig Lindahl.
Den 39-åriga målvaktsveteranen har inte helt tackat för sig, men har i alla fall tillfälligt klivit åt sidan för att ge andra chansen. Mot Finland var det Häckens Jennifer Falk – i konkurrens främst med Chelseas Zecira Musovic – som fick visa vad hon går för, och 29-åringen gjorde inte bort sig.Bilder från Sveriges VM-kvalmöte med Finland 1
När Falk tidigare har fått chansen har det ofta varit mot så svagt motstånd att hon knappt blivit varm i kläderna. Mot Finland testades hon desto oftare, och stod bland annat för en riktigt fin benparad när Linda Sällström sprang sig till ett fritt läge i den 24:e minuten. Falk var överlag på hugget, och stoppade också ett par nästanlägen genom snabba utrusningar.
Tjusigt solomål
Gerhardsson fick också se att det går att ha Lina Hurtig och Fridolina Rolfö på planen samtidigt. De trivs båda bäst som vänsterytter, men den här gången fick Rolfö kliva ner ett hack, som vänstermittfältare, och det fungerade det också.
Hurtig tackade samtidigt för förtroendet genom att bjuda på matchens soloprestation.
Det var inget fel på Stina Blackstenius 1–0-mål i den 17:e minuten, framspelad av Kosovare Asllani, men Hurtigs 2–0 var strået vassare.
Nathalie Björn hittade Hurtig på mittlinjen, och den nyblivna Arsenalanfallaren tog bollen och styrde kosan mot mål. Den finländska backlinjen föll samtidigt längre och längre ner mot det egna målet och när Hurtig närmade sig straffområdet, och eftersom möjlighet gavs, skickade hon in 2–0 i det bortre hörnet.
Tufft motstånd i höst
I den andra halvleken visade Sverige dessutom att effektiviteten, som ofta var plågsamt frånvarande under EM, visst finns där.
Linda Sembrant nickade in 3–0 på Jonna Anderssons hörna i den 63:e minuten, och Rebecka Blomqvist snodde åt sig bollen från Finlands Emma Peuhkurinen i den 68:e och pricksköt in 4–0.Sverige körde över Finland
Med matchens sista sekund satte också Fridolina Rolfö 5–0.
I och med storsegern har Sverige inlett resan mot VM i Australien och Nya Zeeland nästa år. Härnäst väntar landskamper mot Spanien, borta, och Frankrike, hemma, i oktober, innan de svenska fotbollsdamerna avslutar landslagsåret med match mot Australien i Melbourne den 12 november.

Lämna ett svar